tripadvisor facebook
logo
Web design & Seo by Marinet Ltd - Powered by Net22
Fortino Villas
 

ΧΑΝΙΑ

show/hide
ΧΑΝΙΑ
Χανιά, πρωτεύουσα του νομού με το ίδιο όνομα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης που περήφανα παρουσιάζεται ως η πιο ατμοσφαιρική πόλη του νησιού.
Ίχνη του Ενετικού και Τουρκικού παρελθόντος της, σιντριβάνια, κομψά αρχοντικά, τζαμιά και μιναρέδες υπάρχουν παντού και εμφανίζονται καθώς περπατάτε μέσα στα γραφικά σοκάκια και στο λιμάνι. Θα δείτε πολλά όμορφα ανακαινισμένα κτίρια, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν μη-ανακατασκευασμένα κτίρια από βομβιστικές επιθέσεις του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, που έχουν μετατραπεί σε όμορφα μαγαζιά και εστιατόρια.
Ένα μοναδικό μέρος για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την καλή ζωή.
Μια πόλη που αποδέχεται το παρελθόν της με αξιοπρέπεια και σας αποπνέει συνάμα τον αέρα της Ανατολής και της Δύσης.
Τα Χανιά ένα ονειρικό, σουρεαλιστικό σκηνικό που σας προσφέρετε απλόχερα!
Ένα σύντομο ιστορικό
Τα Χανιά είναι χτισμένα πάνω στα ερείπια της μινωικής πόλης Κυδωνίας και κατοικούνται από τη Νεολιθική εποχή.
Σημαντικό κέντρο στη Μινωική εποχή και μια ακμάζουσα πόλη-κράτος κατά την Ελληνιστική περίοδο που όμως έπεσε σε αφάνεια και ιστορικό λήθαργο κατά τα βυζαντινά χρόνια και το 828 μ.Χ. καταστράφηκε από τους Άραβες. Όταν οι Βενετοί ήρθαν τον 13ο αιώνα, άλλαξαν το όνομά της σε La Canea. Φοβούμενοι επιθέσεις από πειρατές και αργότερα από τους Τούρκους, οι Βενετοί οχύρωσαν την πόλη. Μέσα στον οχυρωματικό περίβολο που επισκευάζεται, χτίζεται μια νέα πόλη με σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο, ωραία δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Τελικά οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την πόλη το 1645. Οι Τούρκοι έκαναν τα Χανιά πρωτεύουσα και έδρα του Πασά. Το πρόσωπο της πόλης έγινε πιο ανατολίτικο, με τις εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά, με την ανέγερση μιναρέδων και ξύλινων πρόσθετων κτισμάτων στα ήδη υπάρχοντα σπίτια.
Τα Χανιά παρέμειναν πρωτεύουσα της Κρήτης, από την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό το 1898 έως το 1971.
Τα Χανιά σε μια μέρα
Στην είσοδο του λιμανιού, στο προπύργιο Gritti, βρίσκεται το ενετικό φρούριο του Φιρκά, που στεγάζει σήμερα το Ναυτικό Μουσείο. Μπροστά σας θα δείτε το ενετικό φάρο, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Συνεχίστε κατά μήκος το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του τείχους της πόλης, από το Gritti στον προμαχώνα Schiavo. Τα τείχη της Πόλης των Χανίων, είναι μέρος των οχυρωματικών έργων έναντι της τουρκικής απειλής, και σχεδιάστηκαν από τον μηχανικό Michele Sanmichele.
Εδώ στη συνοικία Τοπανάς μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο όμορφα σπίτια που κοσμούν τα μικρά σοκάκια. Περάστε την πύλη Ρενιέρη και θαυμάστε το κομψό τόξο της, που αποτελεί μέρος του Palazzo της οικογένειας Ρενιέρη (με ιδιωτικό παρεκκλήσι). Συνεχίστε το δρόμο σας μέσα από το Μεσαιωνική Εβραϊκή συνοικία.
Εδώ βρίσκεται το 15ο αιώνα η Εβραϊκή συναγωγή Ετς Χαγίμ, που ανακαινίστηκε και άνοιξε εκ νέου τη δεκαετία του 1990 και μετά έκλεισε και παρέμεινε σε άθλια κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θα βρεθείτε στην εμπορική οδό Χάληδων περνώντας το προπύργιο Schiavo. Αν μπείτε στον κόπο να ανέβετε, θα απολαύσετε την εκπληκτική θέα από τα παλιά σπίτια γύρω από το λιμάνι, το λοφώδες Καστέλι και τα Λευκά Όρη.
Α ακολουθήστε τη Χάληδων προς το λιμάνι, στο δρόμο θα δείτε τον καθεδρικό ναό, μία εκκλησία από τη δεκαετία του 1860. Γύρω από την πλατεία του καθεδρικού ναού θα βρείτε ολόκληρη σειρά από καφετέριες και εστιατόρια. Απέναντι από το ναό, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Καθολική εκκλησία San Francesco και το Λαογραφικό Μουσείο.
Συνεχίστε πιο κάτω στο λιμάνι, θα αναγνωρίσετε το Τζαμί των Γενιτσάρων. Είναι το παλαιότερο τουρκικό κτίριο του νησιού, που χρονολογείται από το 1645, μόλις οι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στα Χανιά. Σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Συνεχίστε κατά μήκος του λιμανιού με τον Φάρο στο παρασκήνιο στην άλλη πλευρά της προκυμαίας. Αξίζει το 1,5 χιλιόμετρο με τα πόδια για την εκπληκτική θέα των Χανίων κυρίως τη νύχτα.
Η συνοικία Καστέλι, η παλαιότερη κατοικημένη περιοχή των Χανίων, που βρίσκεται σε ένα μικρό λόφο, βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δεν έχει απομείνει τίποτα από το πρώην κέντρο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Εδώ βρίσκονται επίσης οι περιφραγμένοι αρχαιολογικοί χώροι της μινωικής Κυδωνίας.
Περνώντας το Αρσενάλι, τα 16ου αιώνα ενετικά ναυπηγεία, ακολουθήστε την οδό Δασκαλογιάννη για να βρεθείτε στην Πλατεία 1821 με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που στην κορυφή της έχει ένα μιναρέ.
Χτισμένη από τους Ενετούς, μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους, όπως οι περισσότερες εκκλησίες και ξαναέγινε εκκλησία όταν οι Τούρκοι αποχώρησαν.
Ο τούρκικος μιναρές –που μπορείτε να δείτε από απόσταση- ανήκει στο πρώην τζαμί Αχμέτ Αγά και αξίζει να ρίξετε μια ματιά, αν και μπορεί να είναι κλειστό για τους επισκέπτες. Συνεχίστε με την επίσκεψη της σκεπαστής Αγοράς με τα πολλά εστιατόρια και τους πάγκους των τροφίμων, με μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα, ψάρια και κρέας. Κάντε ένα διάλειμμα!
Από εδώ, πάρτε τη διαδρομή πίσω στο λιμάνι μέσω της τουρκικής συνοικίας Σπλάντζια. Μέσα στο λαβύρινθο των στενών της δρόμων και στα σοκάκια, θα βρεθείτε σε ένα ατμοσφαιρικό ντεκόρ του 1001 Νύχτες. Νότιο-ανατολικά της Αγοράς στη Σύγχρονη πόλη μπορείτε να φτάσετε στο Δημοτικό Κήπο, όπου υπάρχει ένας μίνι-ζωολογικός κήπος, ένα καλοκαιρινό σινεμά, ένα καφενείο που περιβάλλεται από δέντρα και μια παιδική χαρά.
Περιηγητικός παράδεισος
Ο νομός Χανίων χωρίζεται μέσω των αγέρωχων Λευκών Ορέων σε δυο τελείως διαφορετικά φυσικά τοπία. Το τμήμα της παραλιακής ζώνης, με 415 χλμ. ακτών, είναι πλουσιότερο και πιο πυκνοκατοικημένο. Η αραιοκατοικημένη ενδοχώρα, αποτελεί μια από τις πιο αυθεντικές περιοχές της Κρήτης.
Στις περισσότερες βουνοκορφές μετρώνται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και από το Δεκέμβρη έως τον Μάη είναι σκεπασμένες με χιόνι.
Κρεμασμένα στις βουνοπλαγιές, πολλά παραδοσιακά χωριουδάκια με τα πέτρινα σπιτάκια τους στραμμένα στον ήλιο, ξεχασμένα από το χρόνο, αποτελούν ενδιαφέροντες προορισμούς της πράσινης Κρήτης. Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι περιηγητές προσπαθούν να τα εξερευνήσουν πηγαίνοντας περπατώντας, με τζιπ, με άλογο ή με ποδήλατο.
Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γνωρίσει μέσα στην απλόχερη φύση την κρητική ζωή στην απλότητα και την ιδιαιτερότητά της, να απολαύσει την κρητική διατροφή μ' ένα ποτήρι κρασί ή τσικουδιά, να συμμετάσχει σε γιορτές και να νοιώσει τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Φιλόξενα καταλύματα, εγκαταστάσεις για τον ελεύθερο χρόνο και μαγαζιά με χειροποίητα χαλιά, φίνα κοσμήματα, υφαντά, παραδοσιακά έπιπλα, κεραμικά και σπιτικά προϊόντα άριστης ποιότητας (τυρί, χυλοπίτες, μαρμελάδες κ.ά.), εξασφαλίζουν μια αξέχαστη διαμονή.
Κοντινά Σημεία Ενδιαφέροντος
Ο Τερσανάς είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό κρυμμένο μέσα σε κολπίσκο στην δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου. Αποτελεί ουσιαστικά το λιμανάκι του χωριού Χωραφάκια, που βρίσκεται μόλις 1km βορειοανατολικά. Η περιοχή είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για διακοπές.
Η παραλία του Τερσανά σχηματίζεται σε ένα φυσικό λιμανάκι, που βρίσκεται καλά κρυμμένο στον κόλπο της περιοχής. Είναι μια αμμουδερή παραλία, με άσπρη λεπτή άμμο και ρηχά πεντακάθαρα νερά. Είναι εξοπλισμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνα και ντους. Τα ήρεμα νερά της, σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από τις τουριστικές υποδομές, κάνουν τον Τερσανά ιδανικό για οικογενειακές διακοπές.
Η μικρή λίμνη της Μαχαιρίδας βρίσκεται στην περιοχή του Τερσανά Ακρωτηρίου και δίπλα στην εκπληκτική παραλία της Μαχαιρίδας. Αποτελεί μια εντυπωσιακή καρστική δολίνη, όπου αναβλύζουν πηγές με υφάλμυρο νερό. Η μικρή λίμνη της Μαχαιρίδας αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο που φιλοξενεί νερόφιδα, χελώνες και μεταναστευτικά πουλιά. Η πρόσβαση είναι πανεύκολη, καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον δρόμο που οδηγεί από τον Τερσανά στη Μαχαιρίδα. Το παραθαλάσσιο χωριό του Καλαθά βρίσκεται στην καρδιά ενός μεγάλου φυσικού κόλπου του Ακρωτηρίου, ο οποίος είναι ανοιχτός στους βοριάδες. Ο Καλαθάς είναι ένα σχετικά σύγχρονο χωριό, που έχει κατοικηθεί από κατοίκους των Χανίων που ήθελαν να ζήσουν μακριά από το κέντρο.
Η παραλία μπροστά στον οικισμό είναι πανέμορφη, με ψιλή άμμο και ρηχά πεντακάθαρα νερά. Απέναντι από τον Καλαθά υπάρχει ένα μικρό νησάκι, στο οποίο μπορείτε να πάτε άνετα κολυμπώντας. Δίπλα στην παραλία υπάρχουν αρκετοί φοίνικες που δίνουν ένα εξωτικό τόνο στο τοπίο. Επίσης, η παραλία είναι αρκετά οργανωμένη, με ομπρέλες, water sports, εστιατόρια, μαγαζάκια, κλπ.
Δυτικά του κυρίως κόλπου, πίσω από τα βράχια της παραλίας, υπάρχει ένας περισσότερο απομονωμένος κόλπος. Δεν είναι οργανωμένος και ενδείκνυται για όσους δεν τους αρέσει ο πολύς κόσμος.
Ο Σταυρός είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Ακρωτηρίου. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το μεγάλο απότομο βουνό με σχήμα καμήλας που υψώνεται απέναντι από το λιμανάκι του χωριού. Στο βουνό αυτό γυρίστηκαν οι σκηνές της ταινίας Zorba the Greek, όπου ο Άντονι Κουίν χόρεψε το περίφημο συρτάκι το 1964.
Η κύρια παραλία βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού, στις παρυφές του βουνού και δίπλα στο γραφικό λιμανάκι της περιοχής. Σχηματίζεται μέσα σε ένα κυκλικό κόλπο, απόλυτα απομονωμένο από τους ανέμους της περιοχής. Ο κόλπος, που θυμίζει λιμνοθάλασσα, έχει άσπρη άμμο και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά. Η αντίθεση του άγριου τοπίου του βουνού με την πανέμορφη ήρεμη παραλία, κάνουν το Σταυρό ένα μοναδικό μέρος για μπάνιο. Η δεύτερη παραλία του Σταυρού βρίσκεται βόρεια και δυτικά του χωριού, μόλις 200m βορειοδυτικά της κεντρικής παραλίας. Έχει χοντρή άμμο και κατά τόπους βράχια, ενώ είναι λιγότερο οργανωμένη από την πρώτη και πιο καθαρή. Κύριο μειονέκτημα της είναι ο συνήθως έντονος κυματισμός, καθώς είναι απροστάτευτη και η θάλασσα έχει συνήθως κύμα. Αν ωστόσο τύχει και έχει άπνοια, τότε αυτή η παραλία είναι ιδανική. Στη χερσόνησο που χωρίζει τις δύο παραλίες του Σταυρού, μπορείτε να δείτε τα απομεινάρια του Ενετικού λατομείου ασβεστόλιθου, για την κατασκευή των Τειχών των Χανίων, στα οποία μεταφέρονταν με πλοία.
Η παραλία "Του Στεφάνου" βρίσκεται δίπλα στην περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια, 2km ανατολικά του χωριού Χωρδάκι, στην ανατολική μεριά του Ακρωτηρίου. Το όνομα της περιοχής (Σεϊτάν=Σατανάς στα Τούρκικα) σημαίνει Καταραμένα Λιμάνια και προέρχεται από το γεγονός ότι τα απόνερα φτάνουν στην περιοχή και είναι επικίνδυνα. Παραδίπλα βρίσκονται τρεις παράλληλοι στενόμακροι όρμοι, πολύ καλά προστατευμένοι από το κύμα.
Μέσα στο άγριο τοπίο με τους κάθετους βράχους και τη άγρια ομορφιά, υπάρχει κάτι που το γαληνεύει: Στο βορειότερο κόλπο σχηματίζεται η μικροσκοπική φανταστική παραλία του Στεφάνου, με τα βαθειά βαθυγάλανα νερά. Η παραλία έχει χαλίκι και άμμο, που μεταφέρονται από τα γειτονικά νταμάρια μέσω του φαραγγιού Διπλοχάχαλο που καταλήγει στην παραλία. Δεξιά κι αριστερά υψώνονται τεράστιοι μαρμάρινοι βράχοι, προστατεύοντας το κόλπο από τις καιρικές συνθήκες. Είναι (ευτυχώς) σχετικά άγνωστη στους περισσότερους, αν και έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή. Η παραδεισένια παραλία είναι περισσότερο γνωστή στους κατοίκους του Χωρδακίου, οι οποίοι προσπαθούν να την κρατήσουν καθαρή και όμορφη.
Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων ή Μουρτάρων είναι ένα από τα πλουσιότερα και ομορφότερα μοναστήρια της Κρήτης. Είναι κτισμένη κοντά στο αεροδρόμιο Χανίων, στη θέση Τζομπόμυλος του ακρωτηρίου Μελέχα και στους πρόποδες της Οροσειράς του Σταυρού. Η μονή κτίστηκε από τους Ενετούς άρχοντες Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλους. Επίσης, ο Ιερεμίας σχεδίασε και έκτισε το μοναστηριακό συγκρότημα της μονής, αφού επηρεάστηκε από τον αρχιτέκτονα Sebastiano Serlio από τη Βερόνα της Ιταλίας.
Στο μοναστήρι έχει διαμορφωθεί ένα μικρό μουσείο με διάφορες εικόνες και σκεύη. Από αυτά ξεχωρίζει χειρόγραφο ειλητό (ύφασμα που καλύπτει την αγία τράπεζα με την εικόνα του Πανάγιου Τάφου) του 12ου αιώνα, εικόνες του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (16ος αιώνας), του Αγίου Νικολάου (17ος αιώνας), καθώς και οι εικόνες του Ένθρονου Χριστού, της Ζωοδόχου πηγής και της Δευτέρας Παρουσίας (1635 - 1645).
Σήμερα, μετά από πολλές ιστορικές περιπέτειες, η Μονή εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική και οικονομική ζωή της Κρήτης. Ο επισκέπτης εδώ θα δει ένα απίθανα καλοδιατηρημένο και ολοζώντανο μοναστήρι που παράγει και εξάγει μοναδικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, ξύδι και σαπούνι από ελαιόλαδο.
Η Μονή Γουβερνέτου βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Ακρωτηρίου Χανίων και κοντά στην Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της μονής Αγίας Τριάδας, όπου και υπάρχει πινακίδα για το μοναστήρι. Βρίσκεται σε μια πετρώδη τοποθεσία σε υψόμετρο 260m, στην είσοδο του φαραγγιού Αυλάκι και είναι κτισμένη με φρουριακή αρχιτεκτονική και τέσσερις πύργοι προστάτευαν τις γωνιές του. Η μονή Γουβερνέτου κτίστηκε πριν το 1537, όπως μαρτυράει επιγραφή στην είσοδο της, όντας μια από τις αρχαιότερες μονές στην Κρήτη. Πιστεύεται ότι το μοναστήρι ίσως ιδρύθηκε από μοναστές και ασκητές της παραθαλάσσιας Μονής Καθολικού που το έκτισαν πάνω σε προϋπάρχον αρχαίο ναό, για να προστατευτούν από τους πειρατές. Ο ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Παναγία, γι’ αυτό ονομάζεται και Μονή Κυρίας των Αγγέλων. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης έζησε σε σπηλιά μέσα στο φαράγγι Αυλάκι, που ξεκινάει από τη μονή και θεωρείται από πολλούς ως ο ιδρυτής της μονής. Η πρόσβαση γίνεται με πλακόστρωτο μονοπάτι, που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Μετά από 20 λεπτά κατάβασης συναντάει κανείς τον Αρκουδόσπηλιο, ενώ μετά από λίγο καταλήγει στην ερειπωμένη Μονή Καθολικού και τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη.10 λεπτά παρακάτω, το φαράγγι καταλήγει σε ένα στενό φιόρδ με πράσινα νερά.